Film recoms: "Short Cuts", by Robert Altman
15.10.2010

Det er påfallende hvor få Hollywood-filmer som egentlig tar for seg selve byen Los Angeles som sitt råmateriale. Men noen unntak finnes, og jeg kan ikke la være å velge meg én favoritt fra denne filmby i særklasse: det blir Robert Altmans ”Short Cuts” (1993), i skarp konkurranse med Roman Polanskis ”Chinatown” (1974).

”Short Cuts” er en filmatisering av en rekke noveller av forfatteren Raymond Carver. Dette er en typisk flettverksfilm, av den typen som er blitt ganske vanlig med tiden. Den er imidlertid langt ifra filmhistoriens første i sitt slag (det er ikke en gang Altmans første, se ”Nashville” fra 1975). Filmen oppfattes dermed ikke som veldig oppsiktsvekkende i dag, men den gjør heler ikke så mye ut av seg når det gjelder spillfekteri. Den forblir en nærmest forsiktig film, fordi de mange karakterene – spilt av en rekke profilerte skuespillere – holder seg på det overfladiske.

Men ”Short Cuts” har allikevel ikke bleknet. Dette er for det første fordi den er en av de første virkelig gjennomarbeidede eksemplene på denne innfløkte fortellerteknikken, og for det andre fordi teknikken er i samsvar med filmens budskap: målet er ikke karakterenes indre liv, men en påminnelse om dagliglivets natur laget som en komposisjon av berøringspunkter. Den handler kanskje ikke om byen den foregår i, men den er et glimrende portrett av vanlige ”angelenos”.

Denne filmen sørger for å bli husket av sitt publikum, noe jeg tror forfatteren og regissøren må dele æren for. For det å være ambisiøs er slett ikke det samme som å late som om himmel og jord står på spill når man lager film, snarere tvert i mot. Det gjelder å ha blikk.

Robert Altman: ”Short Cuts” (1993)
Manus: Raymond Carver, Robert Altman og Frank Barhydt
city portraits
portrait interviews
cultural features
book reviews
film reviews
book/film recoms
blog recoms
my books
my travels