Film recoms: Elskede kjøtere, av Alejandro González Iñárritu
15.11.2010

Alejandro González Iñárritus mest kjente film, ”Babel” (2006), er satt sammen av historier fra Mexico, USA, Marokko og Sør-Korea. Regissøren gjør et litt famlende forsøk på å antyde at ”alt henger sammen med alt” over hele kloden, men publikum kan ikke unngå å legge merke til hvor mye bedre grep han har om materialet når han er på hjemmebane i Mexico. Iñárritu tar oss med på et fuktig og løssluppent landsbybryllup, og makter faktisk å gjøre det slik at kameraet nesten blir som en festdeltaker å regne.

Etter min mening er ”Amores perros” (”Elskede kjøtere”) hans beste film. Den finner sted i Mexico by, og i åpningsscenen følger vi to unge menn som råkjører med en blodig hund i baksetet. På flukt fra noen som beskyter dem, kjører de på rødt, og rett inn i en annen bil.

Fra dette øyeblikk skrus tiden tilbake, og vi får først forhistorien til de to unge mennene, Jorge og Octavio. Men senere blir ytterligere to personer introdusert som likeverdige hovedpersoner: modellen Valeria, som kjørte den andre bilen, og en uteligger, som var vitne til ulykken. Det disse tre har til felles er et ganske intenst forhold til hunder, men de sliter også med mellommenneskelige relasjoner i form av begjær, kjærlighet og savn.

Disse historiene forgrener seg utover med utgangspunkt i bilulykken. Det spørs om det ikke er Jorges historie som er den sterkeste: Jorge, som spilles av Gael García Bernal, oppdager at hunden hans, Cofi, duger som slåsskjempe, og involverer ham i ulovlige, men lukrative hundekamper. I disse fæle tvekampene, når testosteronnivået stiger mens opphissede mannfolk blar seg gjennom bunker med fete pengesedler, ser vi den samme autentisiteten som i bryllupsscenene i ”Babel”. En slik nærhet er en nødvendighet for å lage god film, selv om stemningen er aldri så urovekkende.

Alejandro González Iñárritu: ”Amores perros” (2000)
Manus: Guillermo Arriaga
city portraits
portrait interviews
cultural features
book reviews
film reviews
book/film recoms
blog recoms
my books
my travels