Film recoms: Smoke, av Wayne Wang og Paul Auster
22.06.2011

Filmen "Smoke", som i min hukommelse ikke kan holdes adskilt fra etterfølgeren, den enda mindre konsistente "Blue in the Face", er en skikkelig amerikansk independent-produksjon. Handlingen kretser rundt en tobakksbutikk i Brooklyn, på hjørnet av 16th Street og Prospect Park West. Den drives av Auggie (Harvey Keitel), og blant hans mange faste kunder finner vi Paul (William Hurt).

Paul er forfatter, men det er Auggie som framviser størst livsvisdom. Hver eneste dag, på eksakt samme tidspunkt, setter han opp kameraet sitt på fortauet utenfor butikken, og fryser et øyeblikk av gatelivet utenfor. Bildene setter han inn i et album, men når han viser det fram til Paul, må han forklare at han må ta seg tid og ikke bla så fort. Og, ganske riktig, plutselig får Paul øye på et gammelt bilde av sin avdøde kjæreste i forbifarten.

Det er mye småprat i denne filmen, og den rundes også av med at Auggie forteller Paul en juleskrøne som ingen av dem tror på. Fokus er på den hyggelige stemningen som hersker der folk møtes og tar seg en røyk mens de forteller historier, og vennskapet mellom Auggie og Paul framvises i all sin dybde. Det er hverdagslig og trivielt som livet selv, i den grad vennskap er trivielt.

"Smoke" er slett ikke blottet for handling i tradisjonell forstand: en ung mann – som har reddet Pauls liv – begir seg ut på leting etter sin far, samtidig som en mann – Auggie selv – tvinges til å konfrontere seg med sin narkomane datter. Men disse historiene foregår langt fra tobakksbutikken, der det humoristiske og underfundige fortrenger det melodramatiske. Dette er en flott film, som også er veldig tro mot atmosfæren i Brooklyn.

Wayne Wang og Paul Auster: ”Smoke” (1995)
Manus: Paul Auster
city portraits
portrait interviews
cultural features
book reviews
film reviews
book/film recoms
blog recoms
my books
my travels