Book recoms: Amphitryon (Shadow Without a Name), av Ignacio Padilla
12.12.2011

Hvem er hvem i Ignacio Padillas roman Amphitryon? Karakterene er sjelden de vi tror de er.

Dette er en historie om Thadeus Dreyer og ”Thadeus Dreyer”, mannen og identiteten, som skiller lag etter et parti sjakk mellom to fremmede på et tog mot østfronten i 1916. Duellen handler i praksis om liv eller død, for vinneren skulle få anta navnet Viktor Kretzschmar og leve i trygghet som jernbanearbeider i Østerrike, mens taperen måtte ta Dreyers papirer og reise til fronten.

Denne historien – den første av fire – fortelles av Franz Kretzschmar, som sitter i Buenos Aires i 1957 og mimrer om sine røtter. Hans far var altså den virkelige Thadeus Dreyer, som endte opp på et sanatorium etter en togulykke han fikk ansvar for.

Den falske Dreyer dør imidlertid ikke, og identiteten ”Thadeus Dreyer” må videre gjennom nye bytter. Etter hvert dukker den opp hos en general som er ansvarlig for et program som styrer med dobbeltgjengere for utsatte nazi-ledere under andre verdenskrig. Dette munner ut i spørsmålet om hvem den Adolf Eichmann som ble henrettet i Israel i 1962 egentlig var, og her dukker navnet Franz Kretzschmar opp igjen. Deretter nevnes hans far som arving til en baron som hadde laget en kode – skjult i en sjakkmanual – som ville kunne avsløre hele dette komplottet.

Forfatteren Ignacio Padilla var involvert i det meksikanske ”crack-manifestet” som skulle få hans samtidige ut av skyggen til boom-generasjonen fra 1960-tallet. Amphitryon minner heller om Jorge Luis Borges’ forfatterskap ved at det er rykket løs fra den latin-amerikanske kontekst (noe Padilla har fått kritikk for), og ved at det omtaler nazismen uten å ta hensyn til den rådende politiske korrekthet. Resultatet er en snedig og original roman som minner om en veldreid russisk dukke.

Ignacio Padilla: ”Amphitryon” (2000)
Espasa-Calpe, 219 s.
city portraits
portrait interviews
cultural features
book reviews
film reviews
book/film recoms
blog recoms
my books
my travels