Film recoms: Manda Bala (Send a Bullet), av Jason Kohn
12.03.2012

Dokumentaren ”Manda Bala” er en dypt fascinerende film om skyggesidene av det brasilianske samfunnet, særlig korrupsjonen og det økende antallet kidnappinger i São Paulo.

São Paulo er med sine 20 millioner innbyggere landets ubestridte økonomiske sentrum, mens delstaten Pará i nord er blant de aller fattigste. Stort sett alle som ønsker seg bedre kår eller mer innflytelse – fattige som rike – vil søke seg til São Paulo. Byen er følgelig omgitt av enorme slumstrøk, og gatene i den rike byen er langt fra trygge. En person blir faktisk kidnappet hver eneste dag her, og det eneste stedet de rike kan føle seg trygge er i lufta. Byen har da også verdens høyeste tetthet av private helikoptre.

Filmen inneholder en rekke intervjuer: En businessmann med to mikrochips operert inn i kroppen, en ung kvinne som fikk øret kappet av i en kidnappers fangenskap, en kirurg som har spesialisert seg på nettopp å erstatte ører, og til og med en vaskeekte profesjonell kidnapper. En annen og strengt tatt ikke relatert intrevjuserie – stort sett med politimen og advokater – dreier seg om en lumsk personlighet som har vært både senator og guvernør i Pará, nemlig en viss Jared Barbalho.

Historien om fattiggutten Barbalho sin reise til toppen i Nord-Brasils politiske liv er av en annen verden. Han forstår de fattige og hvordan han kan skaffe deres støtte gjennom små prosjekter i slummen (i likhet med kidnapperen i São Paulo), og han eier TV-stasjoner og aviser. Det mest utrolige er hvordan han klarer å sno seg unna en arrestasjon og deretter bli gjenvalgt.

Oppskriften på hvitvasking av penger gjennom froskefarmer (!) og andre prosjekter som ikke en gang eksisterer er skremmende enkel. Men mer skremmende er påminnelsen om den groteske volden som går i hånd i hånd med denne usunne maktkulturen.

Jason Kohn: ”Manda Bala” (2007)
city portraits
portrait interviews
cultural features
book reviews
film reviews
book/film recoms
blog recoms
my books
my travels