Book recoms: The Garden of Forking Paths, by Jorge Luis Borges
06.07.2012

Hvilket ord er det eneste som ikke kan forekomme i en gåte? Det er selvsagt svaret på gåten.

”Hagen med stier som deler seg” er nok mester Jorge Luis Borges’ mest kjente novelle. Det er et eksempel på hypertekst før datamaskinenes fødsel, for her er det flere fortellinger lagvis oppå hverandre.

Den handler om den kinesiske professoren Yu Tsun, som spionerer for Tyskland i England under den første verdenskrig. Han har akkurat oppdaget hvor en viktig britisk artilleristilling i Frankrike befinner seg, men står i umiddelbar fare for å bli arrestert uten å kunne varsle Berlin om funnet.

Professoren pakker tingene sine og drar og besøker en kollega, Dr Albert. De begynner å snakke om en av Yus forfedre, som hele livet jobbet med en bok og en labyrint. Begge skulle være ekstremt intrikate: boken skulle følge opp alle tenkelige valg ved hver eneste korsvei. Dr Albert sier han har oppdaget at boken og labyrinten er én og samme ting, boken er labyrinten.

Idet Yu Tsuns forfølger nærmer seg for å ta ham, trekker han en revolver og dreper Dr Albert med kaldt blod. Før han henges, når nyheten ham om at tyskerne har bombet den franske byen Albert. Yu Tsun hadde funnet en måte å varsle dem om navnet på byen der artilleriet lå, og dør følgelig i triumf.

Jorge Luis Borges: ” The Garden of Forking Paths” (1941)
Editorial Sur, 14 s.
city portraits
portrait interviews
cultural features
book reviews
film reviews
book/film recoms
blog recoms
my books
my travels